Ελιγμός την τελευταία στιγμή! Η Αθήνα καταθέτει αίτημα για παράταση έξι μηνών της δανειακής σύμβασης « aitoloakarnanianet

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ελιγμός την τελευταία στιγμή! Η Αθήνα καταθέτει αίτημα για παράταση έξι μηνών της δανειακής σύμβασης

Κατηγορία Eurogroup στις   10:34 μ.μ.  |  Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Ελιγμός την τελευταία στιγμή! Η Αθήνα καταθέτει αίτημα για παράταση έξι μηνών της δανειακής σύμβασης

- Τα ξένα μέσα μιλούν για παράταση της δανειακής σύμβασης και όχι του ισχύοντος προγράμματος
- Η παράταση σύμφωνα με πληροφορίες είναι για έξι μήνες που θα ζητήσει ο Γ. Βαρουφάκης
- Η σχετική επιστολή θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις του κειμένου του Μοσκοβισί
- Σύμφωνα με τον Dow Jones Newswires o κ. Βαρουφάκης εμφανίζεται ικανοποιημένος από το κείμενο χρηματοδότησης
Ανατροπή μετά το ναυάγιο του Eurogroup έρχεται με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το αίτημα θα κατατεθεί την Τετάρτη και όπως φαίνεται ξεκάθαρα δεν πρόκειται για αίτημα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος, αλλά της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας με τους δανειστές της. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το αίτημα για παράταση θα είναι για έξι μήνες, ενώ θα αναγνωρίζει και τις υποχρεώσει της Ελλάδας έναντι των δανειστών της. Συγκεκριμένα, η παράταση θα είναι μέχρι τα τέλη Αυγούστου και σε αυτό το αίτημα η Ελλάδα θα δεσμεύεται πως δεν θα λάβει κανένα μέτρο που να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. 

Φυσικά σε αυτή την αίτηση θα αναφέρεται και η υποχρέωση των εταίρων να συνεχίσουν αδιάκοπα τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. 

Ωστόσο, όπως διαρρέεται στο αίτημα της παράτασης θα περιλαμβάνονται και όροι που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, οι οποίοι θα είναι κοντά στο προσχέδιο του εωρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί και σε καμία περίπτωση προς την κατεύθυνση του προσχεδίου του Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Όπως μεταδίδει ο Dow Jones Newswires, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε ικανοποιήμενος με το κείμενο για τη χρηματοδότηση και δήλωσε αισιόδοξος για μία πιθανή συμφωνία, χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις διαπραγματεύσεις ως "ταραχώδεις". 

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση θα συνταχθεί το βράδυ της Τρίτης και έτσι με το αίτημα αυτό θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα και το έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή. 

Aξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν είχε ζητήσει από την Αθήνα ένα τέτοιο αίτημα, καθώς τόσο ο ίδιος όσο και η Γερμανία θεωρούν το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση ένα σώμα και δεν τα διαχωρίζουν. Οπότε αυτό το αίτημα μέλλει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουν οι δανειστές κι αν θα περάσει κάτι τέτοιο. 

Εάν οι διατυπώσεις στο αιτιολογικό του αιτήματος ικανοποιούν τους εταίρους, τότε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συγκαλέσει έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή.

Πηγές της Ευρωζώνης λένε ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
newsit.gr/

Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...