ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Το τηλεφώνημα με το οποίο ξεκίνησαν τα πάντα! Όλο το χρονικό των ανασκαφών! (PHOTOS) « aitoloakarnanianet

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Το τηλεφώνημα με το οποίο ξεκίνησαν τα πάντα! Όλο το χρονικό των ανασκαφών! (PHOTOS)

Κατηγορία Αμφίπολη στις   5:10 μ.μ.  |  Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Το τηλεφώνημα με το οποίο ξεκίνησαν τα πάντα! Όλο το χρονικό των ανασκαφών! (PHOTOS)
Ηταν μεσημέρι Παρασκευής 8 Αυγούστου, όταν η Κατερίνα Περιστέρη, η ανασκαφέας της Αμφίπολης, σχημάτισε στο τηλέφωνό της τον αριθμό του υπουργείου Πολιτισμού. Η στιγμή που έπαιρνε την πολιτική ηγεσία για να ενημερώσει πως αποκαλύφθηκαν οι Σφίγγες. Οσα ακολούθησαν τα επόμενα 24ωρα είχαν ρυθμούς καταιγιστικούς και κινηματογραφικούς.
Η Κατερίνα Περιστέρη καλεί πρώτα τη Μαρία Βλαζάκη, γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς. Καθώς βρίσκεται σε αποστολή του υπουργείου και δεν μπορεί εκείνη τη στιγμή να απαντήσει, το επόμενο τηλεφώνημα που κάνει η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής, είναι στη γενική γραμματέα Λίνα Μενδώνη.
Την ενημερώνει ότι κατά την πορεία των ανασκαφών, που είχαν μέχρι τότε αποκαλύψει 80 μέτρα του περιβόλου σε άψογη κατάσταση, έφτασαν μπροστά στην αποκάλυψη που προμήνυε όσα ακολούθησαν: Στις δύο ακέφαλες Σφίγγες.
Η Λίνα Μενδώνη σπεύδει στο γραφείο του υπουργού, όπου και τον ενημερώνει επί λέξει για όσα της μετέφερε η Κατερίνα Περιστέρη, και ο Κώστας Τασούλας δίνει εντολή στη γενική γραμματέα να μεταβεί την Κυριακή στην Αμφίπολη για να διαπιστώσει και η ίδια περί τίνος πρόκειται.
Φτάνοντας διαπιστώνει τη σημαντικότητα του ευρήματος και παραμένει στην περιοχή προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του εργοταξίου και των διαδικασιών για την απρόσκοπτη εργασία μέσα στον τύμβο, σε μια ανασκαφή που δεν εθεωρείτο συστημική αλλά σωστική (ακόμα δεν έχει γίνει η σχετική διαδικασία, αφού δεν έχει πάει ακόμα ο φάκελος της ανασκαφής στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο).
Ενημερώνει διαρκώς τον υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος επικοινωνεί με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και το τοπικό τμήμα της Αστυνομίας, ζητώντας αυξημένη αστυνομική προστασία. Ταυτόχρονα ενημερώνει συνεχώς τον πρωθυπουργό. Πέντε μέρες αργότερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επισκέπτεται την ανασκαφή και έτσι διεθνώς η λέξη Αμφίπολη γίνεται viral και τα σενάρια και οι ιστορίες περί Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκουν ξαφνικά πρόσφορο έδαφος για να ανθήσουν.
Το ιστορικό αυτό αφηγήθηκε η ίδια η γενική γραμματέας στο περιθώριο της μαραθώνιας παρουσίασης του «ανασκαφικού οδοιπορικού» της Αμφίπολης, με αφορμή την αναφορά της κυρίας Περιστέρη σε φύλακες με όπλα πέριξ της ανασκαφής. Μάλιστα, ο υπουργός παρακολουθούσε συμφωνώντας με αυτή την αφήγηση, αλλά βρίσκοντας και την ευκαιρία για να θυμηθεί ένα ακόμα ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη, που είναι προφανώς ο αγαπημένος του ποιητής: «Εκείνη του Aυγούστου -Aύγουστος ήταν;- η βραδυά... Μόλις θυμούμαι πια τα μάτια· ήσαν, θαρρώ, μαβιά...».
  • 20 Αυγούστου -Στο φως οι Σφίγγες
Στις 20 Αυγούστου δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες και με τις δύο Σφίγγες, αφού είχαν αφαιρεθεί 11 λίθοι από τον τοίχο σφράγισης της εισόδου του τύμβου Καστά. Οι εντυπωσιακοί φρουροί του τάφου σε όλο τους το μεγαλείο... Μαζί με τα κεφάλια τους, το ύψος τους έφθανε τα δύο μέτρα.
  • 21 Αυγούστου -Στο φως οι παραστάδες της εισόδου
Με την αφαίρεση ακόμη πέντε λίθων από τον τοίχο σφράγισης του τάφου ήθρε στο φως η βάση των Σφιγγών και το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος. Καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου. Φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα. Αμέσως, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα.
  • 24 Aυγούστου -Αποκαλύπτεται σταδιακά η είσοδος του τάφου
Με την αφαίρεση 10 ακόμη λίθων από τον τοίχο σφράγισης του τάφου αποκαλύφθηκε η συνέχεια της πρόσοψης της εισόδου του μνημείου, με διάκοσμο, όμοιο με αυτόν των πλαϊνών τοίχων, αλλά και κάτω από τα επίκρανα, οι μαρμάρινες παραστάδες του θυρώματος, οι οποίες επικαλύπτονται, επίσης, από λευκή νωπογραφία.
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...