Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει Πολυτεχνείου « aitoloakarnanianet

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ενόψει Πολυτεχνείου

Κατηγορία ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ στις   10:20 π.μ.  |  Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί επί ποδός για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Αστυνομική «πολιορκία» της Νομικής Σχολής, του Χημείου και της περιοχής του Μουσείου, ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται στον σχεδιασμό των εντονότερων μέτρων ασφάλειας της τελευταίας τετραετίας, για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων της 41ης επετείου του Πολυτεχνείου, στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από

7.000 αστυνομικοί, διαφόρων αστυνομικών υπηρεσιών.

Οι πρόσφατες εντάσεις στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η γενικότερη αναταραχή στον χώρο της παιδείας έχουν προκαλέσει την ανησυχία των επικεφαλής αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για τις φετινές εκδηλώσεις εορτασμού και την διαφαινόμενη προσπάθεια κάποιων να προβούν σε καταστροφικές και εμπρηστικές ενέργειες. Ενδεικτικές του αστυνομικού προβληματισμού, είναι και οι απειλητικές «προσεγγίσεις» αγνώστων προς μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας εξελίχθηκε η πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια, του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δημήτρη Τσακνάκη, υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας και των πρυτάνεων πανεπιστημιακών σχολών. Από αυτή τη σύσκεψη προέκυψαν κάποιες «αναστολές» για το κλείσιμο της Νομικής Σχολής, ένδειξη που προκάλεσε τον προβληματισμό των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ..

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., επιδιώκουν το κλείσιμο των σχολών από το Σάββατο το πρωί, την «αποστείρωσή» τους και την παράλληλη περιμετρική αστυνομική φύλαξη.

Στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα στις 12 Φεβρουαρίου 2012, ημέρα ψήφισης οικονομικών μέτρων, η συγκεκριμένη σχολή, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματικούς, αποτέλεσε «ορμητήριο» των ατόμων που παρέδωσαν στις φλόγες υποκαταστήματα τραπεζών, εμπορικά καταστήματα και διατηρητέα κτίρια, ανάμεσα τους οι κινηματογράφοι Αττικό και Απόλλων που βρίσκονταν στην οδό Σταδίου. Τότε είχαν καταστραφεί συνολικά 93 κτίρια, είχαν τραυματιστεί 76 πολίτες και είχαν συλληφθεί 79.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., επιδιώκουν το κλείσιμο των σχολών από το Σάββατο το πρωί, την «αποστείρωσή» τους και την παράλληλη περιμετρική αστυνομική φύλαξη. Προς το παρόν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η ΑΣΟΕΕ αναμένεται να ακολουθήσουν αυτή την «συνταγή» ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει έως την Παρασκευή, τι θα γίνει με την Νομική Σχολή. Σε περίπτωση που αποφασιστεί να μην κλείσει, δεν αποκλείεται να δούμε το πανεπιστημιακό κτίριο να περιβληθεί από μία πολυπληθή αστυνομική «αλυσίδα». Αυτή η πιθανότητα όμως θα αποσπάσει μεγάλο αριθμό αστυνομικών δυνάμεων από άλλα κρίσιμα σημεία της πόλης, γι αυτό αναζητούνται  άλλες λύσεις.      

Σημειώνεται ότι πρόσφατα η Σύγκλητος του ΕΜΠ μετά από συνεδρίασή της, κοινοποίησε στα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Δημόσιας Τάξης, καθώς και στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, πως «Η ομαλή εξέλιξη του εορτασμού εξαρτάται αποκλειστικά από εξωτερικούς, ως προς το Ίδρυμα, παράγοντες. Τα μέλη ή τα όργανα του ΕΜΠ (μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, διοικητικοί, Σύγκλητος, Πρυτανεία κλπ) δεν έχουν νομική ή την ουσιαστική αρμοδιότητα ή δυνατότητα και για το λόγο αυτό αρνούνται κατηγορηματικά να αναλάβουν την οποιαδήποτε ευθύνη». Ουσιαστικά η Σύγκλητος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για την πρόληψη δολιοφθοράς, καταστροφών, ή βίας και καλεί την κυβέρνηση να καταρτίσει σχέδιο πρόληψης, χωρίς τραυματισμούς της ιστορικής μνήμης και του νοήματος της επετείου, αποτρέποντας κάθε καταστροφική πράξη καταστροφής, δολιοφθοράς ή βίας.

Οι αστυνομικές υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» αναμένεται να ενισχυθούν από αστυνομικούς που θα έρθουν από την περιφέρεια, ενώ και πάλι ομάδες ελέγχου θα προβαίνουν σε προσαγωγές υπόπτων από  κρίσιμα σημεία της πρωτεύουσας και στην προσπάθεια παρείσφρησης στον όγκο των διαδηλωτών της καθιερωμένης πορείας προς την Αμερικανική πρεσβεία.

Από την πλευρά της η Τροχαία έχει προγραμματίσει έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την πλατεία Κάνιγγος από το Σάββατο 15.11.2014, έως και τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου. την ημέρα της πορείας, οπότε θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους: Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες σε αυτές οδούς. Οι παραπάνω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Ακόμη, σύμφωνα με απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (λεωφορεία – τρόλεϊ).



του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

thetoc.gr
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...