Υψηλές τιμές για τους παραγωγούς « aitoloakarnanianet

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Υψηλές τιμές για τους παραγωγούς

Κατηγορία ΑΓΡΟΤΙΚΑ στις   7:00 μ.μ.  |  Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Υψηλές τιμές για τους παραγωγούς
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣΩΝΗΣ

Με κάτι ακόμη καλύτερο από καλούς οιωνούς για τους ελαιοπαραγωγούς και το εισόδημά τους φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει η ελαιοσυγκομιδή στη Νότια Πελοπόννησο, στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας.

Οι τιμές έχουν φτάσει σε ιδιαίτερα θετικά επίπεδα, ωστόσο οι ειδικοί και έμπειροι στην εμπορία είναι επιφυλακτικοί για το μέλλον, κάποιοι μάλιστα συστήνουν προσοχή και σύνεση, γιατί οι τιμές είναι δύσκολο να συνεχίσουν να έχουν την ανοδική τάση των τελευταίων ημερών.

Πάντως είναι οπωσδήποτε ευνοϊκό για τους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς το γεγονός ότι η παραγωγή στην Ισπανία ιδίως, αλλά και στην Ιταλία αναμένεται μειωμένη, κάτι που λογικά θα σημάνει την αύξηση της ζήτησης του ελληνικού ελαιολάδου, άρα και την αύξηση των τιμών των παραγωγών.

• Γαργαλιάνοι: Στους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας, ο Ελαιουργικός Αγροτικός Συνεταιρισμός πούλησε την Τρίτη ελαιολάδο με 3,20 ευρώ το κιλό και όπως μας είπε ο πρόεδρός του Αναστάσιος Προσηλιακός, μέρα με τη μέρα η τιμή «τσιμπάει» και κάτι παραπάνω. Αμέσως, όμως, πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσοχή, ότι οι παραγωγοί πρέπει να είναι συνετοί, γιατί αυτή η κούρσα της τιμής είναι δύσκολο να συνεχιστεί.

Ο κ. Προσηλιακός σημείωσε ότι φέτος για την ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων είναι χρονιά καλή για την ποσότητα ελαιολάδου και πολύ καλή για την ποιότητα.

Φέτος, λοιπόν, αναμένεται να παραχθούν από 7.000 έως 8.000 τόνοι ελαιολάδου, δηλαδή όσοι περίπου παράχθηκαν και πρόπερσι.

Για την ποιότητα επεσήμανε ότι το φορτίο που πουλήθηκε την Τρίτη είχε οξύτητα μόλις 0,37, δηλαδή ποιοτικά το λάδι αγγίζει την τελειότητα. Τέλος, επανερχόμενος στις τιμές, σημείωσε ότι τόσο καλές είχαν να δουν οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής του από το 2006.

• Λακωνία: Βαρόμετρο αποτελεί για την τιμή του ελαιολάδου η πρώτη δημοπρασία που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην αρχή της ελαιοκομικής περιόδου από τον Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Νεάπολης. Είναι η περιοχή που πρώτη βγάζει ελαιόλαδο στη Λακωνία. Φέτος, λοιπόν, η τιμή εκκίνησης ήταν τα 3,45 ευρώ, ενώ τις επόμενες ημέρες έφτασε και τα 3,75 ευρώ. «Αυτές είναι τιμές έλλειψης και όχι ζήτησης», μας είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Λακωνίας Νίκος Προκοβάκης, που παρατηρεί ότι «οι τιμές του λαδιού θα πρέπει να είναι τέτοιες που να ικανοποιείται ο παραγωγός αλλά και ο καταναλωτής». Πάντως μέχρι προχθές είχαν φύγει από τη Λακωνία για την Ιταλία περίπου 600 τόνοι φρέσκου ελαιολάδου.

Τέλος, ο κ. Προκοβάκης σημείωσε ότι η φετινή χρονιά θα είναι αρκετά καλή για τους Λάκωνες ελαιοπαραγωγούς και σε ό,τι αφορά την απόδοση και την ποσότητα του ελαιολάδου, που εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 30.000 τόνους, αλλά και σε ό,τι αφορά την ποιότητα.

• Καλαμάτα: Ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος σημείωσε ότι φέτος, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής του θα μείνουν ικανοποιημένοι από την τιμή του προϊόντος και από την ποιότητα του λαδιού που θα βγάλουν, όμως η απόδοση και η ποσότητα είναι κάπως περιορισμένες.

Ειδικότερα ο κ. Αντωνόπουλος υπολόγισε ότι τα δέντρα της περιοχής της Καλαμάτας φέτος θα έχουν απόδοση περίπου 60% της ανώτατης απόδοσης που μπορούν να βγάλουν.

Για τις τιμές σημείωσε ότι είναι ακόμη νωρίς να βγουν συμπεράσματα, σε ό,τι αφορά πάντα την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας, καθώς η ελαιοσυγκομιδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη με εντατικούς ρυθμούς.

• Μάνη: Στη Μάνη και ειδικότερα στη Μεσσηνιακή Μάνη και την περιοχή πιο κοντά στην Καλαμάτα η ελαιοσυγκομιδή μόλις άρχισε δειλά δειλά. Ωστόσο οι τιμές έχουν διαμορφωθεί ήδη σε θετικά επίπεδα, από 3,10 έως 3,20 ευρώ το κιλό. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αβίας και Μικράς Μαντίνειας Βασίλης Κοζομπόλης μάς είπε ότι «πιστεύω πως μέχρι 3,50 ευρώ είναι μία πολύ καλή τιμή για τον παραγωγό αλλά και για τον καταναλωτή».

Ο Νίκος Ευταξόπουλος από την Καλαμάτα, που είναι ειδικός στα θέματα εμπορίας ελαιολάδου, μας είπε ότι έχουν αρχίσει οι πρώτες εξαγωγές για την Ιταλία, με τιμές αγοράς από 3,05 έως 3,20. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι μεγάλοι έμποροι είναι σε αναμονή μέχρι να προχωρήσει σε ένα μεγάλο ποσοστό η παραγωγή του νέου ελαιολάδου και να αρχίσει να σταθεροποιείται η τιμή. Επιπλέον, όμως, σημείωσε ότι σε τοπικό επίπεδο γίνονται πράξεις από τους ντόπιους συσκευαστές.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Ενωση Μεσσηνίας με ανακοίνωσή της τις αμέσως προηγούμενες ημέρες δήλωσε ότι αγοράζει ελαιόλαδο με 3 ευρώ, ελαιόλαδο «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Καλαμάτα» με 3,15 ευρώ και βιολογικό ελαιόλαδο με 3,30 ευρώ.

• Πυλία: Στην πρώην επαρχία Πυλίας η συγκομιδή έχει αρχίσει και οι τιμές πώλησης έσπασαν ήδη το φράγμα των 3 ευρώ.

Για την Πυλία φέτος είναι μία πολύ καλή χρονιά και οι παραγωγοί προσδοκούν να βγάλουν τα «σπασμένα» της περσινής χρονιάς. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ενωσης Ελαιοτριβέων Μεσσηνίας Αντώνη Κορακάκη από τη Φοινικούντα, η παραγωγή στη Μεσσηνία θα αγγίξει τους 60.000 τόνους, αν φυσικά ο καιρός ευνοήσει τους παραγωγούς και δεν υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα.
onairnews.gr
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...