Αιτωλοακαρνανία: ως οικόπεδα «βλέπει» ο ΕΝΦΙΑ τα εντός οικισμού αγροκτήματα « aitoloakarnanianet

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Αιτωλοακαρνανία: ως οικόπεδα «βλέπει» ο ΕΝΦΙΑ τα εντός οικισμού αγροκτήματα

Κατηγορία ΕΝΦΙΑ στις   5:15 μ.μ.  |  Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

οικόπεδα

-Σε οικισμό του Δήμου Νεάπολης Αιτωλοακαρνανίας, η αξία εδαφικής έκτασης που χρησιμοποιείται ουσιαστικά ως αγρός, υπολογίστηκε στην αξία των 62.800,00 ευρώ ανά στρέμμα.
-Άγονο αγροτεμάχιο εντός οικισμού του ορεινού χωριού «Κάτω Χώρα» του Δήμου Ναυπακτίας 7,18 στρεμμάτων υπολογίστηκε στην αξία των 867.229,50 ευρώ(τιμή ανά στρέμμα 122.000,00 ευρώ). Το χωριό αυτό το χειμώνα κατοικείται από ελάχιστες οικογένειες και το καλοκαίρι από 15 περίπου οικογένειες.
Αυτά είναι δυο ενδεικτικά παραδείγματα του παραλογισμού του ΕΝΦΙΑ, που αναφέρει σε παρέμβαση/ επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών το Περιφερειακό Tμήμα Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Το πρόβλημα εντοπίζεται σε εκτάσεις εντός οικισμού που όμως χρησιμοποιούνται ως αγροκτήματα και όχι ως οικόπεδα. Οι ιδιοκτήτες των εντός οικισμού εκτάσεων, οι οποίες από την υφιστάμενη νομοθεσία περί «ΕΝ.Φ.Ι.Α» χαρακτηρίζονται ως οικόπεδα, δεν έχουν με κανένα τρόπο τη δυνατότητα να πληρώσουν «ΕΝ.Φ.Ι.Α» περισσότερα από αυτά που η πολιτεία τους έχει αναγνωρίσει ότι εισπράττουν. Επομένως, σύμφωνα με το Περιφερειακό Tμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταβάλλουν φόρο περισσότερο από 10-15 ευρώ ανά στρέμμα.
Η πρόταση του Περιφερειακού τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου είναι ότι οι εντός οικισμού εκτάσεις, οι οποίες πράγματι χρησιμοποιούνται ως αγροκτήματα να φορολογηθούν με το καθεστώς των αγροκτημάτων. Αποδεικτικά στοιχεία τεκμηρίωσης της χρήσης των εν λόγω εκτάσεων ως αγροκτήματα, είναι οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2013 και παλαιότερων από τις οποίες προκύπτει ότι οι εν λόγω εκτάσεις απέφεραν εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις, ή οι βεβαιώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας (ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λ.π), καθότι στις πλείστες των περιπτώσεων οι εν λόγω εκμεταλλεύσεις λαμβάνουν επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τις υπόλοιπες ελάχιστες περιπτώσεις των εντός οικισμού εκτάσεων, οι οποίες πράγματι δεν είναι αγροκτήματα, άλλα χρησιμοποιούνται ως οικόπεδα, εκεί συμφωνεί με τις μέχρι σήμερα εξαγγελθείσες θέσεις της κυβέρνησης ότι ο υπολογισμός των αξιών να γίνει βάσει της ΠΟΛ 1131/2013.
agrinioculture.gr
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...