Γνωρίστε την Ματαράγκα Μακρυνείας (φωτο ) « Αιτωλοακαρνανια net

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Γνωρίστε την Ματαράγκα Μακρυνείας (φωτο )

Κατηγορία ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ στις   8:02 μ.μ.  |  Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015


Ματαράγκα βρίσκεται στο κέντρο περίπου του τέως δήμου Μακρυνείας (Όχι του Καποδιστριακού). Είναι το μεγαλύτερο σήμερα σε πληθυσμό χωριό της περιοχής. Καταλαμβάνει έκταση 50 περίπου τ. χλμ. και απλώνεται προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Ανατολικά φτάνει μέχρι το συνοικισμό της Αγίας Μαρίνας (πρώην Χασάναγα), ο οποίος ανήκει διοικητικά σ` αυτή και τη χωρίζει με τη Γραμματικού ο χείμαρρος του Μπογλάστη. Δυτικά συνορεύει με τις Παπαδάτες εκεί που βρίσκεται το κέντρο "Το Σύνορο". Βόρεια κατεβαίνει μέχρι τον κάμπο και σε μικρή απόσταση από την Τριχωνίδα. Νότια σκαρφαλώνει στον Αράκυνθο σχεδόν μέχρι το ξωκλήσι της Παναγίας.

Τα περισσότερα σπίτια της - αν αφαιρέσει κανείς όσα βρίσκονται στον κεντρικό δρόμο- είναι κρυμμένα στο πράσινο. Τα πρώτα σπίτια της Ματαράγκας βρίσκονται ψηλότερα το βουνό. Με την κατασκευή του δρόμου στη δεκαετία του 1880 επί Χαριλάου Τρικούπη (εξ ου και η ονομασία του δρόμου) το χωριό απλώθηκε κατά μήκος του δρόμου. Στη Ματαράγκα ανήκουν και οι οικισμοί της Αγίας Μαρίνα και του Παλαιοπλατάνου, ξεχωριστών κοινοτήτων παλιότερα.
Είναι άγνωστο πότε η Ματαράγκα αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα. Η πιο παλιά μαρτυρία για την ύπαρξή της, όπως αναφέρει ο Παν. Λούπας στο βιβλίο του "Λαζάρια Ματαράγκας", είναι αυτή του περιηγητή Διονυσ. Πύρρου, ο οποίος πιθανότατα, κατά τους υπολογισμούς του προαναφερθέντος συγγραφέα, πέρασε από εδώ στις αρχές του περασμένου αιώνα.


Πληροφορίες παλιότερες δεν έχουμε αν και υπάρχει στα χέρια μας ο "Κώδικας του Μοναστηριού Καταφυγίου Τριχωνίδας" με καταγραφές για χωριά της περιοχής από το 1757. Σ` αυτό είναι καταγραμμένα ονόματα κατοίκων και χωριών της περιοχής μας, όπως Παπαδάτες, Καψωράχη, Γαβαλού κ.λ.π., αλλά για τη Ματαράγκα τίποτε. Θα πρέπει να πάμε στα χρόνια της Επανάστασης και του Καποδίστρια για να βρούμε σε επίσημα έγγραφα τη Ματαράγκα.


Κείμενο :Γυμνάσιο Ματαράγκας
Φωτογραφίες :Ανδρέας Κουτσοθανάσης
.Δ.Ν
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...