Αγρίνιο:Στην εντατική, μετά το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα « aitoloakarnanianet

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Αγρίνιο:Στην εντατική, μετά το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα

Κατηγορία ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ στις   1:07 μ.μ.  |  Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

1
Κινδύνεψε σοβαρά η ζωή 2χρονου παιδιού απ΄ το Αγρίνιο. Μεταφέρθηκε στο Ρίο διασωληνωμένο, σε σοβαρή κατάσταση, με σπασμούς, λίγες ώρες αφότου έκανε το «πειραματικό» εμβόλιο. Τι δηλώνει στο agrinioreport.com η μητέρα του.
Τέσσερις ημέρες σε καταστολή, στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίο, έμεινε το 26 μηνών αγοράκι που εσπευσμένα και σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκε απ΄το Αγρίνιο, όταν, 9 ώρες μετά το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα έπαθε σπασμούς. Στο νοσοκομείο το παιδί έπαθε και πνευμονία από εισρόφηση. Οι γιατροί απέδωσαν την πνευμονία στο ότι δεν αντιδρούν τα αντανακλαστικά του οργανισμού και γυρίζει η τροφή.

«Οι σπασμοί αναγράφονται στα ψιλά γράμματα ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου. Προσωπικά έχω πειστεί ότι το εμβόλιο προκάλεσε το πρόβλημα στο παιδί μου. Δεν μπορώ να το αποδείξω, δεν έχω, όμως, καμιά αμφιβολία. Το λέω, για να προσέχουν οι μητέρες και να μην βιαστούν να κάνουν το εμβόλιο, να συμβουλευτούν πρώτα το γιατρό τους. Βέβαια, κι εγώ γιατρό συμβουλεύτηκα, φαίνεται, όμως, ότι ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί σε μεγάλη ομάδα πληθυσμού, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να κρύβει κινδύνους. Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι φαρμακοποιοί αρνούνται να προμηθεύσουν το συγκεκριμένο εμβόλιο». Αυτά δηλώνει η κα. Τ.Α., μητέρα του 2χρονου αγοριού, που πλέον νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Πρόκειται για το περιβόητο εμβόλιο των120 ευρώ η κάθε δόση (απαιτούνται 4 δόσεις για τα βρέφη, 2 δόσεις αν πρόκειται για παιδιά και ενήλικες), για το οποίο στο agrinioreport.com είχαμε πρόσφατα μιλήσει, καθώς οι παραινέσεις γιατρών σε πολίτες να το κάνουν και το δυσβάσταχτο κόστος, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία δεν το καλύπτουν, δημιούργησε τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία.

Πρόβλημα που εντάθηκε απ’ την παραπληροφόρηση περί έξαρσης της μηνιγγίτιδας στην περιοχή…

Η μητέρα ευχαριστεί από καρδιάς τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ Παίδων του Ρίο και ιδιαίτερα τον διευθυντή της Μονάδας κ. Ηλιάδη, για την προσπάθεια που κατέβαλαν προκειμένου να σωθεί το παιδι,  όπως και τους γιατρούς του νοσοκομείου Αγρινίου, που φρόντισαν για την έγκαιρη  διακομηδή

Τι είναι η μηνιγγίτιδα

Η μηνιγγίτιδα είναι μια λοίμωξη που προσβάλλει τις μήνιγγες, τις μεμβράνες δηλαδή που καλύπτουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Προκαλεί έντονη φλεγμονή των μηνίγγων και αποτελεί πολύ σοβαρή πάθηση που μπορεί να φτάσει μέχρι το θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Τα πιο συνηθισμένα μικρόβια που προκαλούν μηνιγγίτιδα είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος και ο αιμόφιλος της ινφλουέντσας, ενώ μηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσουν και ιοί. Σήμερα υπάρχει εμβόλιο κατά του αιμόφιλου του ινφλουέντσας και ενός τύπου μηνιγγιτιδόκοκκου, το οποίο είναι σχετικά αποτελεσματικό και μπορεί να χορηγείται σε όλα τα παιδιά. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να σπεύσουν οι κάτοικοι της περιοχής για εμβολιασμό.

Η έγκαιρη διάγνωση της μηνιγγίτιδας είναι ίσως το κομβικό σημείο και για την έγκαιρη θεραπεία της. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να διαγνώσει κανείς τη νόσο, αφού τα αρχικά της συμπτώματα παρομοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως εμετός, πυρετός, αυχενική δυσκαμψία και πονοκέφαλος. Τα συμπτώματα αυτά εύκολα παρερμηνεύονται και ο ασθενής καθυστερεί να απευθυνθεί σε γιατρό.

Ο γιατρός που θα εξετάσει τελικά τον ασθενή θα χρειαστεί να κάνει ειδικές εξετάσεις για να είναι σίγουρος για τη διάγνωση. Θα προχωρήσει στη λεγόμενη οσφυονωτιαία παρακέντηση. Θα αφαιρέσει δηλαδή υγρό από το εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης με τη βοήθεια ειδικής βελόνας. Το υγρό αυτό ονομάζεται εγκεφαλονωτιαίο και κυκλοφορεί γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, ο οποίος βρίσκεται μέσα στη σπονδυλική στήλη. Η ανάλυση αυτού του υγρού μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση της μηνιγγίτιδος.

Οι μόνοι γνωστοί προδιαθεσικοί παράγοντες είναι ο εξασθενημένος οργανισμός, το στρες, η κούραση και άλλες ιώσεις. Αυξημένος κίνδυνος νόσησης υπάρχει κατά τη συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους (συγχρωτισμός), όπου η μετάδοση ευνοείται λόγω στενής επαφής. Σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων, συνιστάται μόνο ο καλός αερισμός των χώρων, ενώ η απολύμανση δεν ενδείκνυται, δεδομένου ότι ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι αρκετά ευαίσθητος και δεν επιζεί στο περιβάλλον πολλή ώρα. Επίσης, αύξηση της μηνιγγίτιδας παρατηρείται τους χειμερινούς μήνες λόγω αύξησης της συχνότητας των μεταδιδόμενων μέσω σταγονιδίων ασθενειών.
http://agrinioreport.com/
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...