Άδειασε» από παγκους η λαϊκή αγορά της Ναυπάκτου « aitoloakarnanianet

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Άδειασε» από παγκους η λαϊκή αγορά της Ναυπάκτου

Κατηγορία ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ στις   11:27 π.μ.  |  Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Μία τελείως διαφορετική εικόνα είχε η λαϊκή αγορά του Σαββάτου στη Ναύπακτο. Σχεδόν άδεια από πάγκους, καθώς Μικτό Κλιμάκιο βρέθηκε στο χώρο προκειμένου να προχωρήσει σε ελέγχους, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, για το κατά πόσον οι πωλητές κατέχουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στοιχεία, αλλά και τις απαραίτητες άδειες.

Οι περισσότεροι εκ των πωλητών γνωρίζοντας για τους επικείμενους ελέγχους, δε βρέθηκαν στο χώρο μιας και δεν κατείχαν τα προβλεπόμενα. Όσοι πάλι, δε γνώριζαν και δε διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα, έγιναν αποδέκτες συστάσεων, ενώ επιβλήθηκαν ακόμη και τσουχτερά πρόστιμα που άγγιξαν και τα 5.000 ευρώ.

Παραγωγός  που έχει εκδόσει τη μία εκ των ελαχίστων νόμιμων αδειών από το Δήμο ανέφερε; «Συνέπεια του όλου γεγονότος είναι να λείπουν οι ντόπιοι και σήμερα να βρίσκονται στη λαϊκή μόνο οι πωλητές από άλλες περιοχές που δε γνώριζαν για τους ελέγχους. Σημειωτέον πως οι νόμιμες άδειες που έχουν εκδοθεί από το Δήμο Ναυπακτίας είναι ελάχιστες». «Για να βγάλει κάποιος άδεια απαιτούνται κάποιες διαδικασίες. Όπως το να είσαι γραμμένος στον ΟΓΑ, να μην είσαι συνταξιούχος, να μη λαμβάνεις από αλλού εισοδήματα, να δηλώνεις τις καλλιέργειές σου, να έχεις κάνει έναρξη στην Εφορία και να διαθέτεις ταμειακή μηχανή», συμπλήρωσε.

Διευρυμένη σύσκεψη συγκαλεί ο Δήμος

Ο ίδιος παραγωγός-πωλητής σχολίασε πως από την πλευρά του ο Δήμος θα πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά του στο θέμα των αδειών και να πραγματοποιούνται συχνότερα έλεγχοι, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «έτσι και ο Δήμος θα έχει όφελος, αλλά και οι ντόπιοι πωλητές θα μπορέσουν να εκτοπίσουν εκείνους που ενώ δηλώνουν ότι πωλούν ένα-δύο προϊόντα, τελικά βρίσκονται με πολλά περισσότερα».

Σημειώνεται ότι η αρμοδιότητα των λαϊκών αγορών «σύμφωνα με το Ν. 3852/2010, άρθρο 94, παρ. 6 υποπαρ. 32, η έκδοση αποφάσεων για την ίδρυση, τη μετακίνηση, τη διάλυση και τον καθορισμό του τρόπου της εν γένει λειτουργίας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία περιλαμβανομένης της χορήγησης επαγγελματικών και παραγωγικών αδειών, καθώς και κάθε άλλου συναφούς αντικειμένου, εκτός από την απόφαση τοποθέτησης των πωλητών στις λαϊκές αγορές, η οποία εκδίδεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο ανά Περιφερειακή Ενότητα» έχει μεταβιβαστεί στους Δήμους.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννη Σύψα  τόνισε πως σήμερα Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη, παρουσία των αρμοδίων οργάνων, της νομικής συμβούλου του Δήμου και των παραγωγών, ώστε να εξευρεθεί λύση επί του θέματος. Όπως ανέφερε ο ίδιος , ο Δήμος πριν από λίγες ημέρες έλαβε επίσημο έγγραφο από την Αστυνομία, καθώς υπήρξε Εισαγγελική παραγγελία και ζητήθηκε η αρωγή του για την παρουσία απορρηματοφόρου-καταστροφέα στο χώρο διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς, όπως και έγινε. Ο ίδιος  επεσήμανε ότι και οι ίδιοι οι παραγωγοί που δεν κατέχουν άδειες, βρίσκονται σε αναζήτηση ενός νομικού πλαισίου που θα μπορέσει να τους καλύψει, με τη δημοτική αρχή από την πλευρά της να είναι σε διαδικασία διερεύνησης μαζί τους: «Μονόδρομος, αλλά και πάγια θέση του Δήμου αποτελεί η οδός της έκδοσης αδειών».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν τη δεδομένη στιγμή έχουν να κάνουν με το τί θα γίνει στη συνέχεια, μετά και τη διευρυμένη σύσκεψη. Θα συνεχιστούν οι έλεγχοι με τους πωλητές να απουσιάζουν κάθε φορά που θα λαμβάνουν χώρα ή θα εκδοθούν τελικώς άδειες; Σε κάθε περίπτωση μπορεί κανείς να αντιληφθεί τις κοινωνικές προεκτάσεις του ζητήματος, ωστόσο με τα παρόντα δεδομένα, θίγονται όσοι έχουν μεριμνήσει και έχουν προχωρήσει εγκαίρως στην έκδοση των απαραίτητων νόμιμων εγγράφων.

lepantomag.gr
Σας άρεσε; Πατήστε...
loading...